Τα Εργαστήρια για τον Βιωματικό Τουρισμό στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας (εφεξής BSB-Hubs) ιδρύονται στο πλαίσιο του έργου BSB-1145 ‘Προώθηση του Βιωματικού Τουρισμού που βασίζεται στην Κληρονομιά και τον Πολιτισμό στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας’ (PRO EXTOUR). Το έργο υποστηρίζεται από το Κοινό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας 2014-2020. Τα BSB-Hubs αποτελούν εσωτερικές δομές για τους συνεργαζόμενους εταίρους του έργου – Πανεπιστήμιο Διοίκησης Βάρνας (Βουλγαρία), Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ερευνητική Μονάδα City_Space_Flux (Ελλάδα), Κέντρο Τεχνών και Πολιτισμού Γεωργίας (Γεωργία), Κρατικό Πανεπιστήμιο του Γερεβάν (Αρμενία) και Ένωσης Μαγειρικών Τεχνών και Φιλοξενίας (Βουλγαρία). Έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο Εργαστηρίων για τον Βιωματικό Τουρισμό στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Τα Εργαστήρια θα λειτουργήσουν ως ανοιχτοί και καινοτόμοι χώροι έρευνας, εκπαίδευσης, πρακτικής και συνεργασίας υπό το πρίσμα του συνόλου των διαστάσεων του βιωματικού τουρισμού (κοινωνική, οικονομική, περιβαλλοντική, χωρική κ.λπ.), και θα πλαισιώνονται από ακαδημαϊκούς, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς, φοιτητές, επιχειρηματίες, νεοφυείς επιχειρήσεις και όλους τους ενδιαφερόμενους. Επιπλέον, θα προωθούν την επικοινωνία μεταξύ των επιχειρηματιών που σχετίζονται με τον τουρισμό με τουριστικούς εμπειρογνώμονες, την καθοδήγηση, καθώς και την ανάπτυξη συνεργασιών σε έργα εφαρμοσμένης έρευνας στον βιωματικό τουρισμό. Ο κύριος σκοπός των Εργαστηρίων είναι η προώθηση της δικτύωσης, καθώς και η ενθάρρυνση των ενδιαφερόμενων να αναλάβουν ενεργό δράση που θα υποστηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινοτήτων και των προορισμών υποδοχής.

Με βάση αυτά, τα BSB-Hubs εμπλέκονται σε:

  • Διεξαγωγή έρευνας και ενθάρρυνση καινοτομιών στον βιωματικό τουρισμό.
  • Εντοπισμό, χαρτογράφηση και προώθηση κάθε δραστηριότητας και εκδήλωσης που σχετίζεται με την κληρονομιά και τον πολιτισμό στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας (BSB).
  • Δημιουργία ενός δικτύου, που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, και μιας κοινότητας πρακτικής για επιχειρηματίες, επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς και φοιτητές που ασχολούνται με τον βιωματικό τουρισμό μέσω της προώθησης διεθνών έργων, συναντήσεων και συνεργασιών.
  • Σχεδιασμό και υλοποίηση εθνικών, περιφερειακών και τοπικών προγραμμάτων που θα ενισχύσουν τη δικτύωση, τη δημιουργία ιδεών, την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων και την καθοδήγηση (π.χ. εργαστήρια, συναντήσεις και εκπαιδεύσεις).

Στην Ελλάδα, το εργαστήριο θα ιδρυθεί στις εγκαταστάσεις της διατμηματικής Ερευνητικής Μονάδας City_ Space_Flux που βρίσκεται στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Εργαστήριο για τον Βιωματικό Τουρισμό στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας στην Ελλάδα (εφεξής BSB – GR Hub) έχει ως στόχο να λειτουργήσει ως ένα σημείο συνολικής εξυπηρέτησης (one-stop-shop) και να αποτελέσει έναν καταλύτη για την προώθηση της δικτύωσης και της συνεργασίας στον τομέα του βιωματικού τουρισμού ανάμεσα σε έναν μεγάλο αριθμό ενδιαφερομένων μερών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό στις δύο περιφέρειες BSB-GR (Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη). Τους τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, την αλληλεπίδραση των οποίων επιδιώκει να ενθαρρύνει το BSB – GR Hub, αποτελούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα, οι τοπικές κοινότητες, οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών, αλλά και οι επιχειρήσεις οποιουδήποτε μεγέθους (πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες) που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του βιωματικού τουρισμού.

Οι επιμέρους στόχοι του BSB – GR Hub συνάδουν με τους ευρύτερους στόχους του ερευνητικού έργου PRO EXTOUR. Παράλληλα, συμμορφώνονται με τις επιδιώξεις της Ερευνητικής Μονάδας City_ Space_Flux του ΑΠΘ (Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) για την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας με τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς, ομάδες ενδιαφερομένων και οργανώσεις των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών (τοπικού πληθυσμού).

Ειδικότερα, το BSB – GR Hub στοχεύει σε:

  • Σχεδιασμό, ανάπτυξη και προσφορά εργαλείων και υπηρεσιών για την προώθηση των υπηρεσιών βιωματικού τουρισμού για την περιοχή BSB-GR.
  • Βελτίωση της γνωσιακής βάσης των ενδιαφερόμενων μερών των υπό μελέτη περιοχών και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών του τουρισμού σχετικά με τις νέες τάσεις στην τουριστική ζήτηση, καθώς και τις επιπτώσεις τους για τη BSB-GR.
  • Προσδιορισμό ευκαιριών και δυνατοτήτων για συνέργειες σε σχέση με νέες τουριστικές υπηρεσίες και επιχειρηματικά μοντέλα στη BSB-GR.
  • Συγκέντρωση, υποστήριξη και έμφαση στη δικτύωση μεταξύ εκπαιδευτικών – ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων για την αξιοποίηση πιθανών ευκαιριών που μπορεί να προκύψουν στους τομείς του βιωματικού τουρισμού.
  • Προώθηση καινοτόμων λύσεων για την ενίσχυση των διασυνοριακών ευκαιριών στον βιωματικό τουρισμό.

Οι δραστηριότητες ή το αντικείμενο λειτουργίας του BSB – GR Hub ορίζονται σύμφωνα με την αποστολή και τους σκοπούς του και περιλαμβάνουν:

  1. Υποστήριξη μεταπτυχιακής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης και εφαρμοσμένης έρευνας στον τομέα του χωροταξικού σχεδιασμού και της τουριστικής ανάπτυξης (εκπόνηση διπλωματικών εργασιών και μεταπτυχιακών και διδακτορικών διατριβών) και παροχή κατάρτισης σχετικά με τον βιωματικό τουρισμό σε επίπεδο τριτοβάθμιας, μεταδευτεροβάθμιας αλλά και δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης (ΕΕΚ).
  2. Χαρτογράφηση των πόρων φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, δημιουργία και διατήρηση ενός διαδικτυακού αποθετηρίου δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων με βάση τον πολιτισμό και την κληρονομιά στον βιωματικό τουρισμό στις περιοχές BSB-GR, καθώς και καταγραφή των σχετικών ενδιαφερομένων μερών, αλλά και καλών πρακτικών (best practices) στον τομέα αυτό.
  3. Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και καθοδήγησης σε μη επιχειρηματικούς φορείς (πολιτιστικούς φορείς, δημόσιους οργανισμούς και αρχές) μη κυβερνητικούς οργανισμούς, αλλά και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της γεωγραφικής και χωρικής ανάλυσης, του στρατηγικού σχεδιασμού και ανάπτυξης του τουρισμού και της εκπόνησης σχεδίων δράσης με επίκεντρο τη βιωσιμότητα και την καινοτομία.
  4. Διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας στον τομέα του τουρισμού, τις τοπικές κοινωνίες και οργανισμούς.
  5. Ανάπτυξη και εφαρμογή πιλοτικών έργων – δράσεων, πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και στρατηγικών για την προώθηση του βιωματικού τουρισμού που βασίζονται κυρίως στην πολιτιστική κληρονομιά και τον πολιτισμό.
  6. Δημιουργία διαπεριφερειακών και διατομεακών συνεργασιών μεταξύ ερευνητών, καινοτόμων επιχειρήσεων και κλαδικών οργανώσεων για την υποστήριξη του τουριστικού τομέα στην περιοχή της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας.
  7. Έρευνα και διάδοση διεθνών, εθνικών και περιφερειακών πρακτικών για την ενθάρρυνση του βιωματικού τουρισμού, καθώς και εφαρμογή και υιοθέτηση καινοτομιών και άλλων καινοτόμων τεχνολογικών και μη λύσεων.
  8. Οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που συμφωνεί με τους σκοπούς και τους στόχους που καθορίζονται παραπάνω.

Το BSB – GR Hub πρόκειται να απευθύνεται στις ακόλουθες ομάδες-στόχους:

  1. Ανώτατη εκπαίδευση και έρευνα

Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας έχουν διττό ρόλο στη διατήρηση του αντίκτυπου του Hub. Από τη μια πλευρά, η εφαρμοσμένη έρευνά τους μπορεί να οδηγήσει σε καινοτομίες και επιχειρηματικές λύσεις για την βιωματική οικονομία και τον βιωματικό τουρισμό. Από την άλλη, μέσα από την εκπαίδευση και κατάρτιση αυτών των ιδρυμάτων εφοδιάζεται η αγορά με επαγγελματίες και επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο πραγματικό επιχειρηματικό περιβάλλον και στη διαχείριση τουριστικών και πολιτιστικών τομέων.

Ο κύριος στόχος του BSB – GR Hub είναι η προώθηση της ακαδημαϊκής έρευνας στο θέμα του βιωματικού τουρισμού και της αειφόρου ανάπτυξης και η υποστήριξη των ερευνητικών  έργων των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και των ερευνητών του ΑΠΘ ή άλλων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων (προετοιμασία διπλωματικής και μεταπτυχιακής διατριβής και της διδακτορικής έρευνας). Το Hub θα είναι ανοιχτό για την υποστήριξη αυτής της ομάδας στόχου, παρέχοντας υπηρεσίες όπως πρόσβαση στη βάση δεδομένων του Hub, συμβουλές από το ακαδημαϊκό προσωπικό του, συνεργασία και δικτύωση με άλλους ακαδημαϊκούς και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με τους οποίους θα συνεργάζεται το Hub στο πλαίσιο της λειτουργίας του. Οι Πιλοτικοί Κατάλογοι και το Ηλεκτρονικό Αποθετήριο είναι εξαιρετικές βάσεις για μελέτες περίπτωσης και δραστηριότητες μάθησης βάσει προβλημάτων σε όλα τα επίπεδα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα από οποιαδήποτε έρευνα θα είναι διαθέσιμα στο Hub και θα εμπλουτίσουν τη βάση δεδομένων του για την μελλοντική χρήση τους από άλλους ερευνητές, καθώς και από τους συνεργαζόμενους φορείς του Hub για να τους παρέχει τα απαραίτητα δεδομένα που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους.

  1. Τοπικές και περιφερειακές δημόσιες αρχές

Οι τοπικές και περιφερειακές δημόσιες αρχές είναι οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών – οι οποίοι εξ ορισμού είναι οι διαμορφωτές της εικόνας των βιωματικών δραστηριοτήτων – και είναι έμμεσοι χρήστες των αποτελεσμάτων από τις δραστηριότητες του BSB – GR Hub. Αρχικά, θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα αποτελέσματα κυρίως ως εργαλεία αναφοράς και πηγές πληροφοριών στη διαδικασία χάραξης πολιτικής, στρατηγικού σχεδιασμού και επεξεργασίας σχεδίου δράσης. Επιπλέον, το Hub μπορεί να παρέχει εκπαίδευση μέσω σεμιναρίων και εργαστηρίων για στελέχη και εργαζομένους του δημόσιου τομέα, με στόχο την μεταφορά καλών πρακτικών στον τομέα της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης και του βιωματικού τουρισμού στον δημόσιο τομέα των περιοχών του BSB GR. Ταυτόχρονα, ως τόπος συνάντησης, το Hub θα μπορούσε να προσφέρει την ευκαιρία για συνεργασίες και συνέργειες ιδιωτικών και δημόσιων φορέων για την επίτευξη ενός κοινού οράματος για μια στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική στον βιωματικό τουρισμό. Τέλος, οι συνεργαζόμενοι δημόσιοι φορείς και οργανισμοί θα πρέπει να είναι σε θέση να συμμετέχουν στην εφαρμοσμένη έρευνα και να παρέχουν πρακτικές γνώσεις που θα μπορούσαν είναι χρήσιμες για τη λειτουργία του Hub.

  1. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οργανισμοί στήριξης επιχειρήσεων

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρηματικοί οργανισμοί είναι οι κύριοι χρήστες των Πιλοτικών Καταλόγων και του Ηλεκτρονικού Αποθετηρίου που παρέχονται από το BSB – GR Hub. Ειδικά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και τη φιλοξενία είναι η πρωταρχική ομάδα-στόχος του PRO EXTOUR, καθώς προσφέρονται κατά κύριο λόγο υπηρεσίες βιωματικού τουρισμού από μικρές επιχειρήσεις. Επιπλέον, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαθέτουν περιορισμένους πόρους για πειραματισμό σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και στη χρήση τεχνολογικών καινοτομιών. Το Hub θα λειτουργεί ως κανάλι διαφήμισης και δικτύωσης. Μέσα από σεμινάρια και διαδικασίες καθοδήγησης με τη συμμετοχή ειδικών και ακαδημαϊκών του κλάδου, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες θα μπορούν να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές ή να δημιουργήσουν νέες ιδέες και πρωτοβουλίες. Επιπλέον, οι επαγγελματίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έχουν την ευκαιρία να προβάλλουν τις βιωματικές τους δραστηριότητες, όποτε αυτό καθίσταται δυνατό και εφικτό. Αυτό θα επιτρέψει στο κοινό να αξιολογήσει τις υπηρεσίες τους και να τις βελτιώσει μέσω από διαδικασίες brainstorming και παράλληλα θα προσφέρει ευκαιρίες για δικτύωση, συνέργειες και συνεργασία με άλλες εταιρείες και ενδιαφερόμενους φορείς.

  1. Ενδιαφερόμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ

Οι ενδιαφερόμενες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ΜΚΟ, ενεργούν συχνά ως πολιτιστικοί φορείς και διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, οργανώνοντας δραστηριότητες και εκδηλώσεις με βάση τον πολιτισμό και την κληρονομιά. Επιπλέον, ασχολούνται με τη βιώσιμη τοπική τουριστική ανάπτυξη που διαφυλάσσει το περιβάλλον και την αυθεντικότητα των τοπικών κοινωνιών και προωθούν ένα συνειδητό, υπεύθυνο και βιωματικό ταξίδι. Επομένως, αυτή η ομάδα-στόχος είναι επίσης ζωτικής σημασίας για το έργο PRO EXTOUR γιατί μπορούν να εκφράσουν τη γνώση και τις προσδοκίες των πολιτών και μπορεί να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Μπορούν να επωφεληθούν από τις δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης του BSB – GR Hub και παράλληλα μπορούν να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους σε συνεργασία με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις επιχειρήσεις προς όφελος της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης.

Το BSB – GR Hub παρέχει 4 (τέσσερις) ομάδες υπηρεσιών που ενσωματώνουν τις κύριες δραστηριότητές του.

Εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία

Ο βιωματικός τουρισμός είναι ένα νέο πεδίο για την περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη και τον τουριστικό τομέα στη Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας. Ως αποτέλεσμα, η δημιουργία ενός τέτοιου εξειδικευμένου τμήματος της αγοράς θα πρέπει να ακολουθείται από συνεχή και ενημερωμένη έρευνα που επικεντρώνεται στο πώς και σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να αναπτυχθεί η περιοχή στον τομέα αυτό, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις διαστάσεις του βιωματικού τουρισμού (χωρική, οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική κ.λπ.).

Υπάρχει μια γενική αντίληψη ότι ο τουρισμός ως κλάδος δεν βασίζεται κυρίως στη γνώση και την τεχνολογία. Ωστόσο, παρά την αναγκαιότητα της αυθεντικότητας, ο βιωματικός τουρισμός συνδέεται στενά με τις καινοτομίες και τις νέες τεχνολογίες. Οι τεχνολογίες συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την εξατομίκευση των εμπειριών, όχι μόνο συνδέοντας τους ανθρώπους με τοποθεσίες, αλλά, επίσης, διατηρώντας την οικονομία της εμπειρίας βιώσιμη. Τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα είναι κρίσιμα για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, δίνοντας έμφαση στη βιώσιμη πτυχή του τουρισμού.

Το BSB – GR Hub βασίζεται στην έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου PRO EXTOUR σχετικά με την ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού και αναπτύσσει ερευνητικές δραστηριότητες που σχετίζονται με:

  • αναλύσεις, έρευνες, μελέτες για όλες τις σύγχρονες τάσεις του βιωματικού τουρισμού και τους σχετικούς τομείς του,
  • εντοπισμό νέων δραστηριοτήτων και υπηρεσιών που σχετίζονται με τον βιωματικό τουρισμό και τις διάφορες διαστάσεις του,
  • ενθάρρυνση τεχνολογικών και μη καινοτομιών που θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων του βιωματικού τουρισμού,
  • περαιτέρω σχετική έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ανοιχτά και πλήρως προσβάσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Χαρτογράφηση και παρουσίαση του βιωματικού τουρισμού

Η χαρτογράφηση και η δικτύωση ενός μεγάλου αριθμού πόρων, παρόχων υπηρεσιών και δραστηριοτήτων βιωματικού τουρισμού παράγει επιπλέον προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊόν και ανταποκρίνεται στην ανάγκη των συνειδητών ταξιδιωτών να απολαύσουν ποικίλες εμπειρίες ακολουθώντας προτεινόμενες τουριστικές διαδρομές. Η αποτελεσματική παρουσίαση και προώθηση των πολιτιστικών πόρων θα ωφελήσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τις εταιρείες, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, στο μάρκετινγκ των προϊόντων/υπηρεσιών τους, ενώ θα επιτρέψει σε πιθανούς πελάτες να σχεδιάσουν καλύτερα και να προβλέψουν τις ταξιδιωτικές τους εμπειρίες στις περιφέρειες BSB – GR. Για το σκοπό αυτό, το BSB – GR Hub θα διατηρεί, αλλά και θα αναπτύσσει περαιτέρω – εμπλουτίζει – κατά τη λειτουργία του, τη βάση δεδομένων αλλά και όλα τα δεδομένα (on-line) που μελετήθηκαν – παρήχθησαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος PRO EXTOUR και αφορούν τις περιοχές BSB – GR.

Πιο συγκεκριμένα, το BSB – GR Hub θα διατηρεί αρχείο με:

  • την απογραφή των σχετικών ενδιαφερομένων μερών (επιχειρήσεις, τοπικές ή/και περιφερειακές αρχές, σχετικοί οργανισμοί, κ.λπ.), αλλά και παραδειγμάτων επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων βιωματικού τουρισμού,
  • τους πιλοτικούς καταλόγους πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων,
  • το on-line αποθετήριο πόρων και εργαλείων για τον βιωματικό τουρισμό (τα κύρια έγγραφα και εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου Pro Extour, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα), πληροφορίες διαθέσιμες στο ευρύ κοινό που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών και άλλων διασυνοριακών δραστηριοτήτων σχετικών με τον βιωματικό τουρισμό.

Επιπλέον, όπως έχει ήδη τονιστεί, το BSB – GR Hub στοχεύει στο να επεκτείνει περαιτέρω το περιεχόμενο όλων των προαναφερθέντων πόρων με νέες πληροφορίες, μελέτες περιπτώσεων, υλικούς και άλλους πόρους που δημιουργούνται από τα ενδιαφερόμενα μέρη ή στο πλαίσιο άλλων παρόμοιων με το PRO EXTOUR πρωτοβουλιών προς όφελος των τελικών χρηστών. Ταυτόχρονα, προωθεί και δημοσιεύει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληροφορίες για τη λειτουργία του, τις δράσεις του και τους πόρους – περιεχόμενο που διατηρεί.

Η πρόσβαση στο ψηφιακό αρχείο και στα δεδομένα του BSB – GR Hub θα είναι ελεύθερη σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και στο ευρύ κοινό.

Δικτύωση και κοινότητα πρακτικής εφαρμογής

Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση αποτελεί τη βάση του βιωματικού τουρισμού. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη του βιωματικού τουρισμού είναι προσανατολισμένη στον επισκέπτη και στην τοπική κοινωνία, δίνοντας έμφαση στην αξία και τις ανάγκες του επισκέπτη. Έτσι, τόσο οι ταξιδιώτες όσο και αυτοί που παρέχουν τις βιωματικές τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα πρέπει να ξοδέψουν χρόνο και πόρους προκειμένου να εντοπίσουν το σύνολο των παραγόντων και πληροφοριών που συμβάλλουν σε ένα πλήρως σχεδιασμένο, υψηλής ποιότητας και αυθεντικό βιωματικό τουριστικό προϊόν.

Όπως αποδεικνύεται από την πρακτική, οι βιωματικές υπηρεσίες παρέχονται συνήθως από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να επενδύσουν αρκετούς πόρους στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων. Συνεπώς, η αλληλεπίδραση και η δικτύωση θεωρούνται σημαντικές για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος και την περαιτέρω ανάπτυξη βιωματικών δραστηριοτήτων.

Οι υπηρεσίες δικτύωσης του BSB – GR Hub αναφέρονται σε:

  • ενεργή συμμετοχή στο διασυνοριακό δίκτυο των BSB-Hubs, σε συνεργασία με τα άλλα Εργαστήρια που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου PRO EXTOUR.
  • διοργάνωση/συμμετοχή σε μια Διεθνή Έκθεση για τον Βιωματικό Τουρισμό με βάση την Κληρονομιά και τον Πολιτισμό στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και προώθηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των συμμετεχόντων.
  • συντονισμό μιας ομάδας ανθρώπων που εμπλέκονται στους διάφορους τομείς του βιωματικού τουρισμού, με στόχο την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τη δημιουργία νέων γνώσεων για την περαιτέρω ανάπτυξη και υποστήριξη νέων επαγγελματικών πρακτικών. Αυτή η κοινότητα πρακτικής θα περιλαμβάνει ερευνητές που έχουν εργαστεί στο έργο PRO EXTOUR, άλλους ακαδημαϊκούς, φοιτητές και επαγγελματίες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του έργου και συνεισφέρουν ενεργά στην έρευνα πεδίου και τα εργαστήρια.
  • διοργάνωση ομιλιών, εκθέσεων, σεμιναρίων κ.λπ. στις εγκαταστάσεις του Hub, υπό το πρίσμα των βασικών ερευνητικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του ιδρύματος που φιλοξενεί το Hub.

Η πρόσβαση στις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες παραμένει ανοιχτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Εκπαίδευση και καθοδήγηση

Ένας από τους κύριους στόχους του BSB – GR Hub είναι να αποτελέσει έναν χώρο εκπαίδευσης, κατάρτισης και συμβουλευτικής σε θέματα που σχετίζονται με τον βιωματικό τουρισμό. Για να επιτευχθεί αυτό, οι ακόλουθες υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι οι εξής:

  1. Επιμορφωτικά σεμινάρια
  2. Παρουσίαση και προβολή βιωματικών δραστηριοτήτων
  3. Συμβουλευτική υποστήριξη

Το Hub θα μπορεί να διοργανώνει σεμινάρια με θέμα τον βιωματικό τουρισμό, τα οποία θα είναι ανοιχτά και δωρεάν για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν (φοιτητές, ερευνητές, ενδιαφερόμενοι). Περιστασιακά, τα σεμινάρια αυτά θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες με στόχο την εξειδικευμένη κατάρτιση τους (π.χ. νέους επιχειρηματίες ή μελλοντικούς επιχειρηματίες). Λόγω της πανδημίας, τα σεμινάρια θα υλοποιούνται με φυσική παρουσία, βάσει συγκεκριμένου αριθμού συμμετοχών ή και διαδικτυακά. Οι εισηγητές των σεμιναρίων θα είναι ακαδημαϊκοί, ερευνητές, ειδικοί και επαγγελματίες με γνώσεις και εμπειρία στους τομείς του χωροταξικού σχεδιασμού και της ανάπτυξης και της τουριστικής ανάπτυξης και διαχείρισης.

Στο πλαίσιο των σεμιναρίων, το Hub θα μπορεί να συνδιοργανώσει την προβολή βιωματικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με επιλεγμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται ήδη στον τομέα, για τη διάδοση καλών πρακτικών βιωματικού τουρισμού ώστε να εμπνεύσουν και να συμβουλεύσουν νέους επαγγελματίες. Η συμμετοχή σε αυτές τις δράσεις θα είναι δωρεάν, ωστόσο το κοινό μπορεί να προκαθοριστεί από την ομάδα του Hub ανάλογα με τη στόχευση κάθε δράσης. Οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιούνται κυρίως με φυσική παρουσία, δεδομένου του βιωματικού τους χαρακτήρα, ενώ στόχος είναι να διερευνηθεί εάν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν καινοτόμες βιωματικές δράσεις μέσω διαδικτύου.

Το BSB – GR Hub, ως φορέας έρευνας και κατάρτισης, θα παρέχει, επίσης, επίσημες και ανεπίσημες υπηρεσίες συμβουλευτικής, κατόπιν αιτήματος από δημόσιους οργανισμούς και επιχειρηματίες. Επιπλέον, η συμβουλευτική θα μπορούσε να υλοποιηθεί στο πλαίσιο επιμορφωτικών σεμιναρίων με τη μορφή εργαστηρίων – workshops, όπου θα μπορούν να παρέχονται διαδικασίες καταιγισμού ιδεών – brainstorming και καθοδήγησης από ειδικούς στον τομέα και με έμφαση στην καινοτομία. Οι μέντορες θα είναι ειδικοί και ακαδημαϊκοί με γνώσεις και εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες θα παρέχονται είτε ζωντανά είτε διαδικτυακά.